Ana içeriğe atla

Orkide Çiçeğim


Şimdi orkidemin budamasını öğrenmeye çalışıyorum.



Çeşitli kaynaklardan derlenen bilgiler;

Orkide(Phalaenopsis):

Ülkemizde ve dünyamızda en değerli çiçeklerden sayılan çok güzel çiçektir. Orkideler diğer çiçekli bitkilere göre çok özel bitkilerdir.
Orkide bitkisinin yetiştirilmesi, bakımı ve sulanması:
 *Yılın belirli gününde sararmış veya çürümüş yaprakları makas yardımıyla budanmalıdır.
*Doğrudan güneş ışığı istemeyen bu bitki diğer ışıklardan da yararlanabilir.
*Kış ya da yaz ayı fark etmeksizin oda sıcaklığına sahip bir yerde bakılmalıdır.
*Hava akımlarından kolay etkilenen orkide bitkisini bu etkiden korumak için önlemler alınmalıdır.
*Her bitki gibi zamanla topraktaki vitamin ve mineralleri tüketen bitkiye yılda en az bir ya da iki kere vitamin ve mineral desteği sağlanmalıdır.
*Saksı değişimi genellikle sıcak ayların başlangıcı olan mayısta yapılmalıdır.
*Orkide bulunduğu yerde başka cisimlere temasta bulunmamalıdır. Bulunursa orkide de lekelenmeler olabilir.
*Orkide bitkisini yetiştirmede en önemli kural kış aylarında oda sıcaklığının °C'nin altında olmaması gerektiğidir.
*Orkidelerin sevmediği basık mekanlarda bitkinin bulunmamasına dikkat edilmelidir.

Sulamada dikkat edilmesi gereken hususlar;
-Bitkiye kış aylarında musluktan aldığımız soğuk çeşme suyunu vermemeliyiz. Verdiğimiz su oda sıcaklığında olmalıdır.
-Kış aylarında bitki aşırı soğuktan korunarak çok az sulanmalıdır.
-Yaz aylarında ise bitkinin suya olan ihtiyacı artacağından bitkiye verilen suyun arttırılması gerekmektedir.
-Su toprağın her kısmına ulaştırılmalıdır.
-Bitkiyi sularken kullanılan kap her sulamada aynı ölçüde, sulamalar aynı günde ve aynı miktarlarda sularla yapılmalıdır
-Orkide de çok büyük bir değişim görülmediği sürece sulamada kullanılan kap, ölçü ve su miktarı değiştirilmemelidir.

Orkide Bitkisinin Çoğaltılması:
* Orkidenin çoğaltılması bitkinin köklerinden ayırma yöntemiyle olabilir.
*Bitkinin kökünden çıkarak üst kısımlara uzanan ince kısımlar bitkiye benzeyen yeni bitkiler oluşturur.
*Bu yeni bitkileri alıp başka saksılara dikerek yeni orkideler oluşturabiliriz.
*Bu yöntem hem kolay hem de zahmetsizdir.


Orkide Nasıl Budanır?
Orkideler genellikle ölü kısımların çıkarılması, şekil verilme ve yeniden çiçeklendirme amacıyla budanır. Orkideleri sık budamaya gerek yoktur. Budama işlemi eylül kasım ayları arasında yapılmalıdır. Orkideler fungal ve bakteriyel enfeksiyonlara karşı son derece duyarlı olduğundan budama işlemi yapılırken elimizi anti bakteriyel bir sabunla temizleyip budama işlemine başlamalıyız. Budama da kullanacağımız makas seyreltilmiş çamaşır suyuyla dezenfekte edilmiş olmalı eğer bir kaç farklı bitkide kullanılacaksa her bitkiye geçişte çamaşır suyu dolu kovaya 1-2 dakika batırılmak suretiyle kullanılmalıdır.

Budama da kurumuş ve sararmış yapraklarla kuru çiçek sapları gövdeye yakın yerden kesilip çıkarılmalı gövdeye zarar vermemeye özen gösterilmelidir. Canlılığını yitirmiş ölü kökler temizlendikten sonra tarçın veya kömür tozu serpilerek bakteri oluşumu engellenmelidir.

Phalaenopsis orkide nasıl budanır?
Phalaenopsis türü orkideler aynı çiçek sapından yılda iki üç kez çiçeklenebilir. Yeniden çiçeklendirme için çiçeklenme döneminin sonunda çiçek sapı yeşilken yaklaşık olarak çiçek sapının ortasından veya aşağıdan yukarı çiçek gözleri sayıldığında 3. gözün 2-3 cm üstünden çiçek sapı kesilmelidir. Bazı profesyonel yetiştiriciler 2. gözden kesip daha büyük çiçekler elde edebiliyor ancak bu işlem risk taşıdığından yeni orkide yetiştiricilerinin bunu yapmamaları daha doğru olacaktır. Çiçek sapı kahverengileşmiş ve tamamen kurumuşsa çiçek gövdesine yakın yerden kesip çıkarılmalıdır. Telaşlanmayın bir süre sonra orkideniz yeni çiçek sapı üretecek çiçeklenmeye devam edecektir.


Çeşitli Yorumlar:

Orkidenizin tomurcuklarının sararıp dökmesinin ana nedeni üşümesidir. Üşümeden kaynaklanmadığını düşüyorsanız diğer salon içi süs bitkilerinde olan başlıca sorun yüksek oranlı klorlu sudur. Klorlu su orkide köklerinin gözeneklerini kapatarak çiçeklere yeterli su gitmesini engeller ve orkidenizin ölmesine neden olur. Orkidelerini su verirken dinlenmiş su yada içme suyu kullanınız. 

Orkideler çiçeklerini döktükten sonra dalı asla kurumadan kesilmemelidir. Kurumayan dalın devamından çiçek açmaya devam edebilir. Dal kuruduğu zaman kuruduğu yerden bağ makası ile kesilebilir.

yaprakları sararmadığı sürece çiçek açan dalların sararması orkidelerde normal bir yaşam biçimidir.

orkidenizi şeffaf beyaz saksı içerisine dikebilirsiniz. Saksı değişiminde orkide toprağı dışında toprak kullanmamanızı tavsiye ederiz. Kökleri aydınlık gün ışığını almaz ise çiçeksiz olarak sadece yaprakları gelişir.

- orkideler büyümeleri ve çiçek açmaları için gerekli olan besinin büyük çoğunluğunu ışık dan alır. Bu nedenle köklerinin gün ışığı görmesi ve şeffaf saksıda olması gerekir. Ayrıca normal çiçek toprakları suyu fazla depoladıkları için orkidenin hem köklerine hem de genel olarak sağlına zarar verir. Bu sebeple ağaç kabuğu şeklinde ki orkide toprakları kullanılmalıdır.



En üstte gördüğünüz gibi çiçekleri dökülmüş iki dalı vardı orkidemin, dalın birinde tomurcuklar çıkmaya başladı diğer dal kurumaya başlamıştı. Kurumaya başlayan bu dalı bugün kestim. Hadi hayırlısı....




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mangalda Tavuk Ciğeri

  Merhabalar, nasılsınız arkadaşlar. İnternette aradığınız zaman çoğu tarifte ciğeri sote olarak yaparlar. Ben daha önce hiç tavuk ciğeri alıp yapmayı denemedim ve aslına bakarsanız hiç tavuk ciğeri yememiştim. Marketlerde hazır paketlerde satılan tavuk ciğerinden bi paket alıp denemek istedim ama sote olarak yapmaktan bahsetmiyorum. Acaba dedim bunun mangalda pişeni nasıl olur? Denedim oldu.... Marketten aldığınız tavuk ciğerin içinden yürekleri de çıkıyor. Ciğerleri kuş başı doğrayıp güzelce yıkadıktan sonra biraz kekik ve kimyonla karıştırdıktan sonra kenara bırakıyoruz. Ben ciğerlerin bir kısmını sote için ayırdım. Sotelik olanların üzerine biraz kekik ve unlayıp kenara koyuyoruz.  Soğanları ince kıyıp tuzlayıp elimizle ovalayıp dinlenmeye bırakıyoruz.  2-3 orta boy patatesin kabuklarını soyup 4 e bölüp düdüklü tencere içerisinde suya atıyoruz. Üzerine biraz tuz, kekik ve 2-3 kaşık zeytinyağı ekleyip kapağını kapatıyoruz.  Diğer tarafta ev yapımı gün hamuru makarna haşlıyoruz. Pişe

Minyatür Sanatı

http://www.unutulmussanatlar.com/2012/07/minyatur-sanat.html Minyatür Sanatı    Osmanlıda Minyatür Batı dillerinde bir nesnenin küçük boyutlardaki örneğini belirten "Minyatür" sözcüğü, zamanla kitap resmi için kullanılan bir terim halini almıştır. Eski Türk kaynakları kitap resmi için "Nakış", "Tasvir"; minyatür ressamı için de "Nakkaş", "Musavvar" gibi sözcüklere yer verirler. Surname nedir?  Tıklayınız... 8. ve 9. yüzyıla ait olan ve günümüze gelmiş Türk resim sanatının örnekleri arasında, duvar resmi ve figürlü işlemelerin yanında minyatürler de bulunmaktadır. Türklerin eski yurtları Orta Asya'da, Türkistan'da yaşadıkları döneme ait olduğu düşünülen minyatür örnekleri hala Topkapı Sarayı arşivlerinde bulunmaktadır. Kanuni Sultan Süleyman'ın Şeyh Abdüllatif'i Kabulü (Hünername) Fatih Sultan Mehmed döneminden, 19. yüzyıla uzanan döneme ait ise çok sayıda minyatür eser günümüze ulaşmıştır. Fatih Sultan M

Popüler Optimist Nedir?

   Bazı kadın ve erkekler çok hareketli, şakacı ve devamlı tebessüm etmeyi başarabilen popüler optimist tiplerdir. Bunların kişilik özellikleri :   Arzusu : Eğlenmek, gününü gün edip, zor işleri başkalarına yaptırmaktır. Duygusal İhtiyaçları : İlgi, şefkat, onay ve kabul görmek. En Güçlü Yönleri : Bilgisi olsun olmasın, her yerde her zaman her şey hakkında konuşabilir. coşkulu bir kişiliğe , iyimserliğe, espri duygusuna, öykü anlatma yeteneğine sahiptir. insanlardan hoşlanır. En Zayıf yönleri: Düzensizdir, ayrıntıları ya da isimleri hatırlayamaz, abartır, hiç bir şey hakkında ciddi değildir. işlerin yapılmasında başkalarına güvenir; kolay aldanır ve saftır. Bunalıma Girdiği Zaman : Yaşam eğlenceli değildir ve hiç kimse onu sevmiyordur. Korktuğu Şeyler : Sevilmemek, sıkılmak, saate bağlı olarak yaşamak ya da harcadığı paranın kaydını tutmak. Hoşlandığı İnsan Tipi : Dinleyen, gülen, öven ve onaylayan. Hoşlanmadığı İnsan Tipi : eleştiren, esprilerine yanıt vermeyen, kendisinin şirin olduğ