Ana içeriğe atla

Orkide Çiçeği

     Hoşgeldiniz arkadaşlar. Bu aralar orkide çiçeği alıp yetiştirmek istiyorum ama bakımı zor mudur?

Bakabilir miyim diye düşünüyorum, bir de orkide çiçeğinin bir sürü çeşidi var hangisini almamı tavsiye edersiniz. Bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa çok sevinirim.






Orkide Bakımı ve Çeşitleri

23 Ekm 2010 14:44






Orkide Bakımı ve Çeşitleri

Orkide saksı çiçeğinin anavatanı Uzak doğudur. Yaklaşık 750 tür ve 20 bin çeşidi vardır. Türkiyede ise güneyde yetişmektedir. Hatta ülkemizde has sahlep tozu orkide bitkisinin yumrularından elde edilir. Son zamanlarda batıdan başlayan bir akımla ev şartlarında en kolay yetişen orkideler üretildi.
Orkide saksı çiçeği alırken; mutlaka üzeri bol tomurcuklu ve çiçeklerinin sadece birkaçtanesi açmış olan bir orkide almaya dikkat etmeliyiz.Saksıda orkideyi kesinlikle kireçli musluk suyuyla sulamamalı, yağmur suyu veya oda sıcaklığında temiz suyla sulamalıyız.Torağı nemli olmalı, bitki sulanırken yaprağına ve çiçeğine su gelmemelidir.
Orkide saksı çiçeğinin bulunduğu ortamda nem yüksek olmalıdır. Püskürtücü ile çiçeklerine gelmeyecek şekilde yapraklara ılık su sıkarak bitkiyi nemli tutmalıyız.Bitki sağlıklı göründüğü sürece saksısını değiştirmemeliyiz. Bitkiyi ilkbaharda hava alması için rüzgarda kalmayacak şekilde balkonda tutmalıyız. Orkide bunu sevecek ve daha sağlıklı büyüyecektir.

ORKİDE BAKIMI

Bitki besiniyle yazın iki kışın ise dört defa orkideyi besleyin.
Saksısını gerekmedikçe değiştirmeyin. Değiştirmek zorunda kaldığınızda ise çiçeksiz döneminde değiştirin.
Aşırı kuru ortamda bırakmayın.Havalandırılmayı sevdiği için kışın bile günde bir defa havalandırın.
Orkide ilgiyi çok sevdiği için onunla ilgilenin..

ORKİDE SAKSI ÇİÇEĞİ HASTALIKLARI

Yapraklarda oluşan kahverengi lekeler: Bitki hemen gölgeye alınmalı, lekelere dokunulmadan hastalıklı dallar kesilmelidir.
Küflenme: Aşırı nemden kaynaklı olabildiği için püskürtmeyi kesmeliyiz ve bitkiyi dinlendirmeliyiz.
Büyeme Bozukluğu: Dalları düzgün büyümüyorsa ışığı ve suyu yetersiz demektir.
Tomurcu Dökülmesi: Sulama yetersiz ve ortamın kuru olmasından kaynaklıdır.

ORKİDE SAKSI ÇİÇEĞİ ÇEŞİTLERİ

Saksıda orkide çiçeğini yetiştirmek için teknik bilgiye ihtiyaç vardır. Üretim maliyetlerinin yüksek olması,buda enerki kaynaklarının pahalı olmasından kaynaklanıyor ki bu sorun yaratabiliyor. Fakat artık bu Türkiyede rahat bi şekilde klonlama yöntemi ile üretilmeye başlandı. Öyleki orkide saksı çiçeği artık bir yıl boyunca bile çiçek açabilen bir bitki haline geldi.
Orkide Bakımı ve ÇeşitleriOrkide Bakımı ve ÇeşitleriOrkide Bakımı ve Çeşitleri
Orkide saksı çiçeğinin binlerce çeşidi vardır. Bunların içinde 15-20 çeşidi süs bitkileri olarak yetişmektedir. Evlerimizde yetiştirmek için Phalaenopsis, Cymbidum, Paphiopedilum, Cattleya, Dendrobildum ve Odantoglossum çeşitlerinin seçmeliyiz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mangalda Tavuk Ciğeri

  Merhabalar, nasılsınız arkadaşlar. İnternette aradığınız zaman çoğu tarifte ciğeri sote olarak yaparlar. Ben daha önce hiç tavuk ciğeri alıp yapmayı denemedim ve aslına bakarsanız hiç tavuk ciğeri yememiştim. Marketlerde hazır paketlerde satılan tavuk ciğerinden bi paket alıp denemek istedim ama sote olarak yapmaktan bahsetmiyorum. Acaba dedim bunun mangalda pişeni nasıl olur? Denedim oldu.... Marketten aldığınız tavuk ciğerin içinden yürekleri de çıkıyor. Ciğerleri kuş başı doğrayıp güzelce yıkadıktan sonra biraz kekik ve kimyonla karıştırdıktan sonra kenara bırakıyoruz. Ben ciğerlerin bir kısmını sote için ayırdım. Sotelik olanların üzerine biraz kekik ve unlayıp kenara koyuyoruz.  Soğanları ince kıyıp tuzlayıp elimizle ovalayıp dinlenmeye bırakıyoruz.  2-3 orta boy patatesin kabuklarını soyup 4 e bölüp düdüklü tencere içerisinde suya atıyoruz. Üzerine biraz tuz, kekik ve 2-3 kaşık zeytinyağı ekleyip kapağını kapatıyoruz.  Diğer tarafta ev yapımı gün hamuru makarna haşlıyoruz. Pişe

Minyatür Sanatı

http://www.unutulmussanatlar.com/2012/07/minyatur-sanat.html Minyatür Sanatı    Osmanlıda Minyatür Batı dillerinde bir nesnenin küçük boyutlardaki örneğini belirten "Minyatür" sözcüğü, zamanla kitap resmi için kullanılan bir terim halini almıştır. Eski Türk kaynakları kitap resmi için "Nakış", "Tasvir"; minyatür ressamı için de "Nakkaş", "Musavvar" gibi sözcüklere yer verirler. Surname nedir?  Tıklayınız... 8. ve 9. yüzyıla ait olan ve günümüze gelmiş Türk resim sanatının örnekleri arasında, duvar resmi ve figürlü işlemelerin yanında minyatürler de bulunmaktadır. Türklerin eski yurtları Orta Asya'da, Türkistan'da yaşadıkları döneme ait olduğu düşünülen minyatür örnekleri hala Topkapı Sarayı arşivlerinde bulunmaktadır. Kanuni Sultan Süleyman'ın Şeyh Abdüllatif'i Kabulü (Hünername) Fatih Sultan Mehmed döneminden, 19. yüzyıla uzanan döneme ait ise çok sayıda minyatür eser günümüze ulaşmıştır. Fatih Sultan M

Popüler Optimist Nedir?

   Bazı kadın ve erkekler çok hareketli, şakacı ve devamlı tebessüm etmeyi başarabilen popüler optimist tiplerdir. Bunların kişilik özellikleri :   Arzusu : Eğlenmek, gününü gün edip, zor işleri başkalarına yaptırmaktır. Duygusal İhtiyaçları : İlgi, şefkat, onay ve kabul görmek. En Güçlü Yönleri : Bilgisi olsun olmasın, her yerde her zaman her şey hakkında konuşabilir. coşkulu bir kişiliğe , iyimserliğe, espri duygusuna, öykü anlatma yeteneğine sahiptir. insanlardan hoşlanır. En Zayıf yönleri: Düzensizdir, ayrıntıları ya da isimleri hatırlayamaz, abartır, hiç bir şey hakkında ciddi değildir. işlerin yapılmasında başkalarına güvenir; kolay aldanır ve saftır. Bunalıma Girdiği Zaman : Yaşam eğlenceli değildir ve hiç kimse onu sevmiyordur. Korktuğu Şeyler : Sevilmemek, sıkılmak, saate bağlı olarak yaşamak ya da harcadığı paranın kaydını tutmak. Hoşlandığı İnsan Tipi : Dinleyen, gülen, öven ve onaylayan. Hoşlanmadığı İnsan Tipi : eleştiren, esprilerine yanıt vermeyen, kendisinin şirin olduğ