Bugün kü tarifim Fellah Köftesi, İlk defa denemeye karar verdiğim bir tarifti ve başardım.
Fellah köftesi için çeşitli tarifler mevcut ben bu tarifi internetten buldum ama şimdi hangi sayfadan aldığımı hatırlamıyorum. Aldığım çıktıya hangi sayfadan olduğunu not alırım genelde ama bu sefer unutmuşum. Ayrıca köfteyi hazırlarken içine bazı eklemelerde yaptım.
Gelelim tarife, ancak her zaman söylediğim gibi benim malzemelerim minimum miktarlarda siz istediğiniz gibi artırabilirsiniz.
Malzemeler :
1/2 su bardağı bulgur
1/3 su bardağı İrmik
1/3 su bardağı un
1 yumurta akı
tuz
karabiber
kimyon nane salça
2-3 yemek kaşığı kahvaltılık lor
Yapılışı :
İlk olarak bulgur bir kaba alınır üzerine ılık su dökülür kabarması için biraz bekletilir. Kabardıktan sonra üzerine yumurta akı, irmik, un ve baharatlar eklenir. Hamur kıvamına gelene kadar yoğurulur. Bu arada ben bulgurun üzerine döktüğüm suyun miktarını biraz kaçırmışım o yüzden hamurum biraz yumuşak oldu. Su miktarını iyi ayarlamak gerekiyor. Dolabımda hazır maydanoz ve baharatları karıştırılmış lor vardı onuda malzemeye ekleyip tekrar yoğurulur. İstediğiniz büyüklükte toplar hazırlayıp un serpilmiş tepsiye dizilir. Tabi benim hamurum biraz yumuşak olduğundan istediğim gibi düzgün şekil veremedim ama Yaklaşık fındık büyüklüğünde toplar hazırlamak bu yemeğin normal şeklidir.
Tencereye doldurduğumuz su kaynadıktan sonra içerisine köftelerimizi atıyoruz ve 20 dakika kadar kaynamaya bırakıyoruz. Bir taraftan da teflon tavada biraz zeytinyağın içerisine 2-3 kaşık salçamızı koyup kızdırıyoruz, eğer varsa domates rendesi çok daha iyi olur.
En son Köftelerimiz yeteri kadar haşlandıktan sonra kevgirle sudan çıkarıp tabaklara alıp üzerine salça ve sarımsaklı yoğurt dökerek afiyetle servis edebilirsiniz. Nane serpmeyide unutmayın ben nane dökmeden yemem genelde tavsiye ederim.
Yorumlar
Yorum Gönder