Ana içeriğe atla

Fırında Kestaneli Tavuk ve arkadaşları

   Biliyorum biraz geç oldu ama yılbaşı gecesi için yaptığım bir tarifi paylaşmak istiyorum.

Fırında Kestaneli Tavuk


Malzemeler : 
Bir adet bütün tavuk
Yarım su bardağı pirinç
Yarım kilo kestane
Haşlanmış mısır
Zeytinyağ
Salça
Toz Tarçın
Kuş Üzümü
Tuz
Karabiber

Yapılışı : 

     İlk olarak tavuğumuzu düdüklüde haşlıyoruz. Onu düdüklüden boşaltıp kestaneleri haşlıyoruz. 
Pilav tenceresine biraz tereyağ biraz zeytinyağ koyup arpa şehriyemizi ekliyip pembeleşene kadar kavuruyoruz. Şehriyeler kavrulduktan sonra bir su bardağına yakın haşladığımız tavuğun suyundan koyup kaynamaya bırakıyoruz. Bu arada kestaneleri soymaya başlıyoruz. Kestanenin miktarını istediğiniz gibi azaltıp çoğaltabilirsiniz. Ben iki avuca yakın kullandım. Pilavın içine kullanacağımız kestaneleri biraz ufalarsan daha iyi olur. Önceden yıkayıp ıslattığımız pirinçleri pilav tenceresine boşaltıyoruz.  Hafif kaynamaya başlayınca içine haşlanmış mısır ( ben hazır konserve mısır kullandım bu sefer çünkü dolabımda mısır kalmamış), bir çay kaşığı toz tarçın, kuş üzümü, karabiber, tuz ve kestaneleri ekliyoruz. Suyunu çekene kadar pişmeye bırakıyoruz. pilavımız piştikten sonra tavuğumuzun içine aldığı kadarını doldurup uygun bir fırın tepsisine yerleştiriyoruz. Bu arada zeytinyağda kavurduğumuz salçayı tavuğun her yerine güzelce sürüyoruz. Tavuğun anlarına kalan pilavı boşaltıyoruz. Kalan kestaneleri bütün olarak üzerine yerleştiriyoruz. 180 derece fırında yaklaşık yarım saat pişirdikten sonra afiyetle servis ediyoruz. Tavuğumuzu fırına kayduğumuzda üzerine bir parça alüminyum folyo koyarsak tavuğun üzerinin birden kızarmasını engellemiş oluruz.



Tabi ki bu yemek yalnız başına gitmez, yanına eşimin elleri ile yaptığı mis gibi domates salatası;

Malzemeler : 
Domates
Kırmızı Soğan
Haşlanmış mısır
Zeytin




Ve tatlı olarak kabak tatlısı, üzerine tahin dökerek yemeyi hiç denediniz mi?

Kusura bakmayın tatlının süslenmiş halini çekemedim o sırada çoktan yemeğe başlamıştık, tatlının fotoğrafını çekmeyi unuttum.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gluten Nedir? Nelerde Bulunur? Ve Dahası...

Alıntı Gluten,buğday içerisinde yeralan ve un öz değerlerini en fazla içeren protein grubudur. Unun içerisinde Yas gluten değeri 28-32 arası ideal olup eksikliği durumunda iyi buğday ile karıştırılarak veya kuru gluten ilavesi ile istenen değerlere ulaşılabilir. Kuru gluten, buğday nişastası üreticilerinin yakın geçmişe kadar teknoloji yetersizliğinden dolayı elde edilmesi zor olan ancak bugün Un sanayi, dayanıklı unlu mamuller, ve balık yemi başta olmak üzere yem sanayinde kullanılan bir sanayi hammaddesi haline gelmiştir. Yem sanayindeki kullanımı özellikle balık yavru yemlerinde 2 mm nin altında yer alan extruder ürünlerinin imalinde avantaj sağlamaktadır. Son yıllarda birçok yem üreticisi tarafından tercih edilmektedir. Kullanımının sınırlı veya kontrollu olması gerekliliği Çölyak hastalığının bu protein grubuna karşı hassasiyetinden kaynaklanmaktadır. Batı ülkelerinde hazır gıdalarda, içindekiler listesinde belirtilmesi gereken belli bir oranın üzerinde risk taşıyan alerjenlerin baş…

Hoşgeldiniz

Selam dostlar, hepinize iyi geceler.

Bu günün ilk saatlerinden sizlere sesleniyorum.

Uzun zamandır sizler için yayın hazırlamıyordum. Bu sezon  benim için oldukça yoğun bir sezondu.
Neredeyse bir sene olmuş bilgisayarın başına oturup şöyle uzun uzun sizlere yaptıklarımı anlatmayalı, kendimi unutturmuşum!...

Neler yaptım, neler gördüm, neler öğrendim, hepsini sizlerle paylaşacağım. Her şey sırasıyla haydi bakalım.

En son sizlere yaptığım duvar panosundan burada bahsetmişim, bitmiş halini göstermek nasip olmadı. İlk önce onu tanıştırayım sizlere;





Bundan sonra diğer gelişmeleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğim. Beni izlemeye devam eder misiniz?

İşte bu da benim..................

Mangalda Tavuk Ciğeri

Merhabalar, nasılsınız arkadaşlar.

İnternette aradığınız zaman çoğu tarifte ciğeri sote olarak yaparlar. Ben daha önce hiç tavuk ciğeri alıp yapmayı denemedim ve aslına bakarsanız hiç tavuk ciğeri yememiştim. Marketlerde hazır paketlerde satılan tavuk ciğerinden bi paket alıp denemek istedim ama sote olarak yapmaktan bahsetmiyorum. Acaba dedim bunun mangalda pişeni nasıl olur?

Denedim oldu....


Marketten aldığınız tavuk ciğerin içinden yürekleri de çıkıyor. Ciğerleri kuş başı doğrayıp güzelce yıkadıktan sonra biraz kekik ve kimyonla karıştırdıktan sonra kenara bırakıyoruz. Ben ciğerlerin bir kısmını sote için ayırdım. Sotelik olanların üzerine biraz kekik ve unlayıp kenara koyuyoruz. 






Soğanları ince kıyıp tuzlayıp elimizle ovalayıp dinlenmeye bırakıyoruz. 


2-3 orta boy patatesin kabuklarını soyup 4 e bölüp düdüklü tencere içerisinde suya atıyoruz. Üzerine biraz tuz, kekik ve 2-3 kaşık zeytinyağı ekleyip kapağını kapatıyoruz. 


Diğer tarafta ev yapımı gün hamuru makarna haşlıyoruz. Pişen pat…