Ana içeriğe atla

Yılbaşı Sofram

Merhabalar.
Yılbaşı menümüz;

ilk olarak eşimden söz vermiş olduğu üzere Çiğ Köfte,

aşağıda ki resimde görünen eller eşime ait ve çiğ köfte yoğuruyor.


1-Çiğ Köfte



Çiğ Köftenin tarifini veremiyorum, eşimin hünerli ellerinden çıktığından dolayı tarifini benimler paylaşmak istemedi!!!
Şaka şaka, sadece ilerleyen zamanlarda kendi daha iyi bir tarifle beğenilerinize sunmak istiyor.


2-İç Pilav
Malzemeler ve Yapılışı:
1 bardak pirinç
1orta boy kırmızı soğan
kuş üzümü
tarçın, karabiber, tuz

İlk olarak pirinçler yıkanır. Soğanlar ufak doğranır ve az yağda kavrulur kuş üzümü ve pirinç eklenerek tekrar kavrulur. Üzerine suyu eklenerek tuz, karabiber ve tarçın dökülerek karıştırılır, kapağı kapatılıp pişmeye bırakılır.

3-Tavuk Izgara

Eğer vaktim kalsaydı tavuk içinde değişik bir tarif uygulayacaktım ancak araya yemek hazırlamaktan başka işlerde karışınca tavuk sadece hafif yağda kavrularak sofraya gelmek zorunda kaldı.

4-Patates Püresi

En sevdiğim, ve en güzel yaptığım desem abartmış olmama sanırım. Birazcık kendimi övmemde sakınca yoktur herhalde.

Yapılışı:
4 adet orta boy papates kabukları soyulup 4 parçaya bölünüp düdüklüye konur. Patatesleri geçmeyecek kadar su eklenir. Tuz, kekik ve kimyon da eklenip düdüklünün kapağı kapatılarak pişmeye bırakılır.
Patatesler haşlandıktan sonra suyu süzülür ve soğumadan tereyağı yarım su bardağı süt ve yarım su bardağından biraz az zeytinyağı üzerine konup çatalla ya da mutfak robotunda güzelce yoğrulur. İçerisine istediğiniz baharatları karıştırabilirsiniz. Ben genelde bol kimyon kullanırım çünkü patatese yakıştığını düşünüyorum. Yeteri kadar karışan patates püresi bir kaba alınıp (ki bu patates pürenizi ne şekilde ikram etmek istediğinize bağlı, kek kalıbı olabilir.) soğuması için buzdolabına konur. Buzdolabından çıktığında üzerine sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış tereyağı dökerek sofranızda yerini alabilir.

5-Kaşık Salata, Mısır Salatası, Soğan Salatası









Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Minyatür Sanatı

http://www.unutulmussanatlar.com/2012/07/minyatur-sanat.html Minyatür Sanatı    Osmanlıda Minyatür Batı dillerinde bir nesnenin küçük boyutlardaki örneğini belirten "Minyatür" sözcüğü, zamanla kitap resmi için kullanılan bir terim halini almıştır. Eski Türk kaynakları kitap resmi için "Nakış", "Tasvir"; minyatür ressamı için de "Nakkaş", "Musavvar" gibi sözcüklere yer verirler. Surname nedir?  Tıklayınız... 8. ve 9. yüzyıla ait olan ve günümüze gelmiş Türk resim sanatının örnekleri arasında, duvar resmi ve figürlü işlemelerin yanında minyatürler de bulunmaktadır. Türklerin eski yurtları Orta Asya'da, Türkistan'da yaşadıkları döneme ait olduğu düşünülen minyatür örnekleri hala Topkapı Sarayı arşivlerinde bulunmaktadır. Kanuni Sultan Süleyman'ın Şeyh Abdüllatif'i Kabulü (Hünername) Fatih Sultan Mehmed döneminden, 19. yüzyıla uzanan döneme ait ise çok sayıda minyatür eser günümüze ulaşmıştır. Fatih Sultan M...

Mangalda Tavuk Ciğeri

  Merhabalar, nasılsınız arkadaşlar. İnternette aradığınız zaman çoğu tarifte ciğeri sote olarak yaparlar. Ben daha önce hiç tavuk ciğeri alıp yapmayı denemedim ve aslına bakarsanız hiç tavuk ciğeri yememiştim. Marketlerde hazır paketlerde satılan tavuk ciğerinden bi paket alıp denemek istedim ama sote olarak yapmaktan bahsetmiyorum. Acaba dedim bunun mangalda pişeni nasıl olur? Denedim oldu.... Marketten aldığınız tavuk ciğerin içinden yürekleri de çıkıyor. Ciğerleri kuş başı doğrayıp güzelce yıkadıktan sonra biraz kekik ve kimyonla karıştırdıktan sonra kenara bırakıyoruz. Ben ciğerlerin bir kısmını sote için ayırdım. Sotelik olanların üzerine biraz kekik ve unlayıp kenara koyuyoruz.  Soğanları ince kıyıp tuzlayıp elimizle ovalayıp dinlenmeye bırakıyoruz.  2-3 orta boy patatesin kabuklarını soyup 4 e bölüp düdüklü tencere içerisinde suya atıyoruz. Üzerine biraz tuz, kekik ve 2-3 kaşık zeytinyağı ekleyip kapağını kapatıyoruz.  Diğer tarafta ev yapımı gün hamuru makar...

Baykuşlar

Baykuş , Strigiformes (gece yırtıcıları) takımından gece avlanan yırtı cı  kuş  türlerine  verilen ad. Başları büyük ve tüylüdür. Kuyrukları kısa olmakla beraber, kanatları enli ve uzundur. Bir kısmının kanat açıklığı, bir adam boyuna ulaşır.  Serçe  kadar küçük olanları da vardır. Gagaları kıvrık, pençeleri keskin kanca tırnaklı ve döner parmaklıdır. Kuvvetli pençeleri adeta avına kenetlenir.  Baykuşgiller (Strigidae). Yaşadığı yerler: Ağaç kovukları, harabeler, kuleler, terk edilmiş kuş yuvaları. Antarktika hariç dünyanın her yerinde. Özellikleri: Gece avlanan yırtıcı kuşlardır. Ömrü: 60-70 yıldır. Çeşitleri: Boyları 18-70 cm arasında değişen 123 (bazı kaynaklarda 136 türü olduğu da söylenmektedir) kadar türü vardır. Bunlardan alaca baykuş, ak baykuş, cüce baykuş, puhu, kukumav, peçeli baykuş meşhurlarıdır. Başları büyük ve tüylüdür. Kuyrukları kısa olmakla beraber, kanatları enli ve uzundur. Bir kısmının kanat açıklığı, bir adam boyuna ulaşır. ...