Ana içeriğe atla

Minyatür Sanatında Neden Perspektif Yok?

http://www.dunyabizim.com/?aType=haber&ArticleID=12784


  Konu "Estetik Anlayışımız ve Tasarım" anlatan Reza Hemmatirad.
Eğitimini Grafik üzerine tamamlamış bir yandan da iç mimari ve dış cephe tasarımları yapan ve resim kara kalem konusunda bir üstat aynı zamanda. İstanbul Tasarım Merkezinde ayda bir kez ve dört ayrı başlık altında düzenlenecek olan seminerlerin ikincisi 14 Mart günü yapıldı.

   Mimari yapılarda resimlerde her tür tasarımda estetik kaygı işlevsellikten uzak tutulduğu zaman, üretilme gerekçesinde sapma görülebiliyor çoğu zaman. Estetik kaygının fonksiyonelliğinin üzerine çıkmasının yanlış olduğunu söyleyen Reza Hemmatirad, "Bizim bugün estetik gözüyle baktığımız çoğu şey, eskiden ihtiyaca binaen yapılırdı. Piramitlerin üzerindeki resimler/bugün bize estetik görünüyor fakat o dönemde yaşanmış bir olayı anlatmak için yapılmıştı" diye ekledi.

   "Bir şeyi ne kadar estetik hale getirmeye çalışırsak çalışalım, hiç bir zaman yaradılışı kadar güzel yapamayız.  Allahın yarattıkları özünde estetikte zirvedir. Hiç kimse bunun üzerine çıkamaz."

      Minyatürde çok fazla olayı bir alanda anlatmak için perspektif kaldırılmıştır.

Matrakçı Nasuh eseri

   Reza Hemmatirad, minyatürün perspektif algısının olmayışını ve estetik bir kaygıya bağlı olmayan bir sanat dalı olduğunu çeşitli görsellerle sundu.
   "Minyatürde diğer sanat dallarında görünün perspektifi göremezsiniz. Büyük bir zeka ürününün sonucu olarak minyatürde çok fazla olayı bir alanda için perspektif kaldırılmıştır. Perspektif kaldırıldıktan sonra farklı mekanlarda aynı anda gerçekleşen olayları anlatmak daha kolay bir hale gelmiştir. Tek bir sayfada çok fazla olay anlatılır. O dönemlerde altın, boyai fırça gibi tüm materyaller çok pahalıydı, İnsanlarda az imkanla çok iyi eserler çıkarmıştı."

    


 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gluten Nedir? Nelerde Bulunur? Ve Dahası...

Alıntı Gluten,buğday içerisinde yeralan ve un öz değerlerini en fazla içeren protein grubudur. Unun içerisinde Yas gluten değeri 28-32 arası ideal olup eksikliği durumunda iyi buğday ile karıştırılarak veya kuru gluten ilavesi ile istenen değerlere ulaşılabilir. Kuru gluten, buğday nişastası üreticilerinin yakın geçmişe kadar teknoloji yetersizliğinden dolayı elde edilmesi zor olan ancak bugün Un sanayi, dayanıklı unlu mamuller, ve balık yemi başta olmak üzere yem sanayinde kullanılan bir sanayi hammaddesi haline gelmiştir. Yem sanayindeki kullanımı özellikle balık yavru yemlerinde 2 mm nin altında yer alan extruder ürünlerinin imalinde avantaj sağlamaktadır. Son yıllarda birçok yem üreticisi tarafından tercih edilmektedir. Kullanımının sınırlı veya kontrollu olması gerekliliği Çölyak hastalığının bu protein grubuna karşı hassasiyetinden kaynaklanmaktadır. Batı ülkelerinde hazır gıdalarda, içindekiler listesinde belirtilmesi gereken belli bir oranın üzerinde risk taşıyan alerjenlerin baş…

Hoşgeldiniz

Selam dostlar, hepinize iyi geceler.

Bu günün ilk saatlerinden sizlere sesleniyorum.

Uzun zamandır sizler için yayın hazırlamıyordum. Bu sezon  benim için oldukça yoğun bir sezondu.
Neredeyse bir sene olmuş bilgisayarın başına oturup şöyle uzun uzun sizlere yaptıklarımı anlatmayalı, kendimi unutturmuşum!...

Neler yaptım, neler gördüm, neler öğrendim, hepsini sizlerle paylaşacağım. Her şey sırasıyla haydi bakalım.

En son sizlere yaptığım duvar panosundan burada bahsetmişim, bitmiş halini göstermek nasip olmadı. İlk önce onu tanıştırayım sizlere;





Bundan sonra diğer gelişmeleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğim. Beni izlemeye devam eder misiniz?

İşte bu da benim..................

Mangalda Tavuk Ciğeri

Merhabalar, nasılsınız arkadaşlar.

İnternette aradığınız zaman çoğu tarifte ciğeri sote olarak yaparlar. Ben daha önce hiç tavuk ciğeri alıp yapmayı denemedim ve aslına bakarsanız hiç tavuk ciğeri yememiştim. Marketlerde hazır paketlerde satılan tavuk ciğerinden bi paket alıp denemek istedim ama sote olarak yapmaktan bahsetmiyorum. Acaba dedim bunun mangalda pişeni nasıl olur?

Denedim oldu....


Marketten aldığınız tavuk ciğerin içinden yürekleri de çıkıyor. Ciğerleri kuş başı doğrayıp güzelce yıkadıktan sonra biraz kekik ve kimyonla karıştırdıktan sonra kenara bırakıyoruz. Ben ciğerlerin bir kısmını sote için ayırdım. Sotelik olanların üzerine biraz kekik ve unlayıp kenara koyuyoruz. 






Soğanları ince kıyıp tuzlayıp elimizle ovalayıp dinlenmeye bırakıyoruz. 


2-3 orta boy patatesin kabuklarını soyup 4 e bölüp düdüklü tencere içerisinde suya atıyoruz. Üzerine biraz tuz, kekik ve 2-3 kaşık zeytinyağı ekleyip kapağını kapatıyoruz. 


Diğer tarafta ev yapımı gün hamuru makarna haşlıyoruz. Pişen pat…