Ana içeriğe atla

Ruşeym Nedir?

Rüşeym Nedir.
Rüşeym ( wheat germ ) Buğdayın özü demek. Bu bilinen Buğday taneciğinin en tepesinde bulunan embriodur. Buğdayın iç bölümünden oluşur. Tepesindeki o küçücük hayat kaynağı, Bitki oluşmasını sağlayan rüşeym'dir.



Rüşeym buğday taneciğinin en tepesindeki doğal E vitamini kaynağıdır. Öyle ki "alpha-tocapherol" olarak adlandırılan "doğal E vitamini" buğday rüşeyminden elde ediliyor ve oldukça da pahalı. Buğdayın kalbi, hayat kaynağı ve vitamin E, folik Asit, fosfor, thiamin, çinko, demir ve Magnezyum gibi birçok besin kaynağı içeriyor. 1000 kg buğdaydan ancak 1 kg Ru-Sheım elde edilebiliyor. İçerdiği Proteinlerin ve iz Minerallerin biyolojik değeri çok yüksek... Fakat asıl değeri bitkisel kökenli E ve B grubu vitaminlerin kaynağı olmasıdır.

”Doğanın altın sırrı” olarak sunulan ruşeym, lif değeri yüksek, tokluk hissi veren lezzetli bir besin maddesidir. Dayanıklılık süresi çok azdır. Piyasada 250 gramı yaklaşık 5 TL’den satılmaktadır. 
Türkiye’de tüketimi çok az ve fazla bilinmemektedir. Avrupa ülkeleri ve ABD’de ise tüketimi oldukça yaygındır… Ruşeym her yaş için tüketimi önerilen bir besin maddesidir.


Rüşeym içerdiği E vitamini sayesinde vücutta hücre zarının dayanıklılığını sağlar. Böylelikle bağışıklık sistemini destekleyerek kanser riskini azaltır. Pıhtı oluşumunu engelleme etkisiyle, kan akışını hızlandırıp diyabetli hastalarda damar tıkanıklığı ve kalp hastalığını önler.

Ayrıca:Bakınız




    Evet Ruşeym aslında çoğumuzun belki de ilk defa duyduğu bir besin maddesidir. Bende eşim un fabrikasında çalışmaya başlayana kadar hiç duymamıştım. Ancak şimdi buğdayın en faydalı kısmı olduğunu öğrenince her ekmek yaptığımda mutlaka bir miktar atıyorum. İlk fırsatta bu tariflerimden birini sizlerle paylaşacağım. Ayrıca sabahları bir kase yoğurt üzerine bir tatlı kaşığı koyarak yemek gün boyunca açlık hissinizi bastırıyor. Ancak dikkatli kullanmakta fayda var çünkü vitamin yüklü bir besin olduğu için günlük kullanım miktarına dikkat etmek gerekiyor. Bir de ben yoğurt üzerine koyarak bir kaç gün kullandım ve şimdi arasıra kullanmaya devam ediyorum. Ruşeym tükettikten sonra yanınızdan bir şişe suyu eksik etmeyin çünkü çok susatıyor. Ruşeym ile ilgili bilgilerimi sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.

İşte benim Ruşeym kavanozum:





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gluten Nedir? Nelerde Bulunur? Ve Dahası...

Alıntı Gluten,buğday içerisinde yeralan ve un öz değerlerini en fazla içeren protein grubudur. Unun içerisinde Yas gluten değeri 28-32 arası ideal olup eksikliği durumunda iyi buğday ile karıştırılarak veya kuru gluten ilavesi ile istenen değerlere ulaşılabilir. Kuru gluten, buğday nişastası üreticilerinin yakın geçmişe kadar teknoloji yetersizliğinden dolayı elde edilmesi zor olan ancak bugün Un sanayi, dayanıklı unlu mamuller, ve balık yemi başta olmak üzere yem sanayinde kullanılan bir sanayi hammaddesi haline gelmiştir. Yem sanayindeki kullanımı özellikle balık yavru yemlerinde 2 mm nin altında yer alan extruder ürünlerinin imalinde avantaj sağlamaktadır. Son yıllarda birçok yem üreticisi tarafından tercih edilmektedir. Kullanımının sınırlı veya kontrollu olması gerekliliği Çölyak hastalığının bu protein grubuna karşı hassasiyetinden kaynaklanmaktadır. Batı ülkelerinde hazır gıdalarda, içindekiler listesinde belirtilmesi gereken belli bir oranın üzerinde risk taşıyan alerjenlerin baş…

Mangalda Tavuk Ciğeri

Merhabalar, nasılsınız arkadaşlar.

İnternette aradığınız zaman çoğu tarifte ciğeri sote olarak yaparlar. Ben daha önce hiç tavuk ciğeri alıp yapmayı denemedim ve aslına bakarsanız hiç tavuk ciğeri yememiştim. Marketlerde hazır paketlerde satılan tavuk ciğerinden bi paket alıp denemek istedim ama sote olarak yapmaktan bahsetmiyorum. Acaba dedim bunun mangalda pişeni nasıl olur?

Denedim oldu....


Marketten aldığınız tavuk ciğerin içinden yürekleri de çıkıyor. Ciğerleri kuş başı doğrayıp güzelce yıkadıktan sonra biraz kekik ve kimyonla karıştırdıktan sonra kenara bırakıyoruz. Ben ciğerlerin bir kısmını sote için ayırdım. Sotelik olanların üzerine biraz kekik ve unlayıp kenara koyuyoruz. 






Soğanları ince kıyıp tuzlayıp elimizle ovalayıp dinlenmeye bırakıyoruz. 


2-3 orta boy patatesin kabuklarını soyup 4 e bölüp düdüklü tencere içerisinde suya atıyoruz. Üzerine biraz tuz, kekik ve 2-3 kaşık zeytinyağı ekleyip kapağını kapatıyoruz. 


Diğer tarafta ev yapımı gün hamuru makarna haşlıyoruz. Pişen pat…

Hoşgeldiniz

Selam dostlar, hepinize iyi geceler.

Bu günün ilk saatlerinden sizlere sesleniyorum.

Uzun zamandır sizler için yayın hazırlamıyordum. Bu sezon  benim için oldukça yoğun bir sezondu.
Neredeyse bir sene olmuş bilgisayarın başına oturup şöyle uzun uzun sizlere yaptıklarımı anlatmayalı, kendimi unutturmuşum!...

Neler yaptım, neler gördüm, neler öğrendim, hepsini sizlerle paylaşacağım. Her şey sırasıyla haydi bakalım.

En son sizlere yaptığım duvar panosundan burada bahsetmişim, bitmiş halini göstermek nasip olmadı. İlk önce onu tanıştırayım sizlere;





Bundan sonra diğer gelişmeleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğim. Beni izlemeye devam eder misiniz?

İşte bu da benim..................